>
Úvod > Poradna > Výběr obuvy na běžky

Výběr obuvi na běžky

Při výběru obuvi na běžky je nejprve třeba zjistit, pro jaký systém vázání je bota určena. Běžecká obuv má 4 různé druhy podešví podle typu vázání, N75, SP (SKOL), SNS (Salomon) nebo NNN (Rottefella), jednotlivé systémy nelze kombinovat. Salomon má navíc speciální dvouhrazdičkovou podešev pro systém SNS Pilot. Dalším kritériem výběru je způsob lyžování, boty na klasiku bývají nižší a měkčí, boty na bruslení jsou vyšší se zpevněným kotníkem. Mezityp představují tzv. kombi boty. Jsou vyšší, v oblasti kotníku vyztužené plastovou manžetou, která zajišťuje stabilitu nohy při bruslení, ale stále dost měkké a ohebné pro klasický styl.

Velikost obuvi by měla odpovídat velikosti Vaší nohy, bota musí sedět. Nekupujete vycházkovou obuv, ale obuv na sport. Rozhodně nedoporučujeme kupovat obuv o číslo větší s tím, že si do ní vezmete tlusté ponožky. Pokud se ponožka v botě vymáčkne, při pohybu nohy v botě si odřete patu.

Naopak nelze počítat s tím, že bota časem příliš povolí, protože špička běžecké obuvi je vyztužená. Výběru běžecké obuvi věnujte minimálně tolik pozornosti jako výběru lyží. Při nákupu v naší podnikové prodejně si vyzkoušejte více modelů a raději obě boty, naši zaměstnanci Vám s výběrem ochotně pomohou.